perjantai 12. toukokuuta 2017

Tee-se-itse agilityesteet

Moi! Tänään ajattelin toteuttaa tällaisen tee se itse-agilityesteet postauksen, johon idean sain Katrin Kylmäverinen unelma -blogista. Katrin 100 postausideaa-postauksessa vinkkinä oli tehdä tee-se-itse agilityrata hevoselle, mutta ajattelin tehdä tämän nyt koiralle.
Iineksen kanssa hypätään kotona aika paljon esteitä, ja itse rakennan ne esteet aina vähän yhdestä sun toisesta, joten tämä oli kyllä tosi kiva idea! Ja näitä esteitähän voi tehdä varmasti monella eri tavalla, mutta tässä nyt vain muutama idea. Ja vielä sen verran, että jos tekee itse esteitä niin täytyy muistaa, että ne ovat turvallisia eläimelle. Mutta mennään nyt katsomaan niitä esteitä.

PUOMI ESTE

Ensimmäisenä varmaan maailman yksin kertaisin este eli ihan perus puomi este tai miksi sitä ikinä haluaa kutsua.

Tarvitset:

Vähintään yhden aurausviitan tai muun vastaavan puomin, mielellään aika kevyen, joka tipahtaa siihen osuessa.

Vähintään 2 ämpäriä. Mää oon myös joskus käyttänyt mm. cruisereita sun muuta estepidikkeinä. 


























Sitten vain laitat ämpärit maahan ja pistät kepit päälle. Mulla on noissa pienemissä ämpäreissä vähän soraa pohjalla, niin ne eivät lähde heti pienestä tuulesta liikkeelle. Pitäisi varmaan laittaa isompiinkin ämpäreihin vähän soraa, kun ne tuumaa lennellä pienestäkin tuulesta. Tosi kovalla tuulella saatan laittaa puomin toisen pään ämpärin kahvaan, niin kuin alla olevasta kuvasta huomaa, mutta vain toisen, jotta este putoaa.


 

PUTKI

Meillä putki on tosi lyhyt, mutta toiveena olisi saada pidempi. Mutta tämä lyhyt verasio on ollut tosi hyvä putkeen menemisen harjoittelussa, kun koira ei ole kauaa putkessa. Iines ainakin tykkää tosi paljon putkesta ja menee sinne välillä aivan itse, vaikka en pyydä.

Tarvitset:

Jonkinlaisen putken tai muun vastaavan. Meillä on käytössä joku Ekoroskista saatu pohjaton roskakori, mutta hyvin sopii myös iso rumpuputki eli mikä laitetaan vaikka tien ali. Parashan olisi ihan kunnon tunneli jota voi taivutella, mutta tällainen sopii tosiaan hyvin ainakin alkuun.

Pari puupalikkaa (riippuu vähän putken pituudesta montako tarvitset)

























Laitat vain puupalat molemmin puolin putkea, jotta putki pysyy paikallaan eikä ala pyörimään. Iines ainakin on vastahakoisempi jos putki eon edellisellä kerralla keikahtanut vähäkään. Viime vuonna mulla oli puupalikka vain toisella, alamäen puolella, mutta tänä vuonna ajattelin laittaa palikat molemmin puolin niin pysyy ainakin paikallaan.


























KEINULAUTA

Tämä keinu on vasta hiljattain tullut meidän agilityesteisiin ja tänä vuonna varmaan ensimmäinen kerta, kun este on aikein pihalla. Talvella treenailtiin vähän keinulautaa sisällä, mutta eihän se ole sama asia, kun tilaakin on niin vähän. Iines siis vielä vähän arkailee keinulaudalla, kun varmuutta ei ole. Välillä hidastellaan laudalle astumista ja välillä joustaan yli niin, että laitu oikein paukkuu! Mutta ehkä se siitä, kunhan vain saadaa  varmuutta ja kokemusta tälle esteelle.

Tarvitset:

Laudan pätkän (mieluiten aika leveä). Minä käytin vanerilevystä sopinvan kokoiseksi sahattua palaa. Tietysti jos koira on painavampi laudankin olisi hyvä olla hieman vahvempaa.

Puupölkyn tai muun vastaavan jonka voi laittaa levyn alle. 

Pari puupalikkaa.



Sitten laitat vain puupalikat molemmin puolin levyn alla olevaa puupölkkyä, jotta se ei lähde vierimään. Ja vielä levy päälle niin, valmis! Levyn voisi tietenkin myös naulata kiinni puuhun, mutta meillä se on ainakin pysynyt paikallaan noin vain, ilman nauloja.




PYSTYESTE

Tämä on saman tyyppinen kuin puomieste, mutta vain hieman haastavampi toteuttaa. Kuvia mulla ei ole tämän tekovaiheesta, mutta kerron nyt kuitenkin miten tein nämä viime syksynä.

Tarvitset:

Lautaa

Ruuveja

Kulmarautoja

+porakoneen

Ja tietenkin puomin.


Eli mittaat vain tarpeeksi pitkän laudan ja teet sille jalan toisesta. Tätä on tosi vaikea selittää, mutta näette kyllä kuvasta mitä tarkoitan.  Sitten vain kiinnität laudanpätkän jalkaan kulmaraudalla ja laitat kiinni ruuveilla ja porakoneella. Sitten vain poraat pysty tolppaan ruuveja sopivin välein kannattimiksi niin, että jätät vähän matkaa ruuvia näkyviin. Minä laitoin ruuvit noin 20 senttimetrin välein. Teet toisen samanlaisen ja laitat puomin kannattimiin. Ja valmista tuli!










Tässä olisi nyt tällainen postaus ja toivottavsti tykkäsitte. Pujottelu tolpat tosiaan vielää puuttuu mutta toivottavasti saisin nekin pian niin pääsisi treenaamaan kunnolla pujottelua.

Miten teillä on kesä mennyt?

Viltse<3 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti